top of page

Eerste fase parkeergebouw aan Keerdoksite opgestart


De werken aan het parkeergebouw aan de Keerdoksite, vlakbij de N16, zijn opgestart. Het parkeergebouw zal een belangrijke landmark vormen op één van de belangrijkste invalswegen van Mechelen. Naast de opmerkelijke architectuur, blinkt het gebouw ook uit in zijn energiezuinig, flexibel en multifunctioneel karakter. Het project is een samenwerking tussen stad Mechelen en het consortium Kairos - Montreal.

Funderingswerken met dubbele functie

Op dit ogenblik wordt een funderingswand voorzien, waarna de graafwerken kunnen worden opgestart voor het kelderniveau van het gebouw. De funderingswand heet in technische bewoording een secanspalenwand. Dit is een gesloten naast elkaar liggende rij palen, die ter plaatse ingeboord en ingespoten worden met beton tot op 20m diepte.

Op deze wijze wordt er een continue wand gevormd die zal werken als fundering en beschoeiing en meteen ook de bouwput droog zal helpen te houden. Dit is nodig aangezien het parkeergebouw naast de Dijle gebouwd wordt.

“Een belangrijk moment voor de stad. Het is de eerste stap in de ontwikkeling van het project Keerdok Het parkeergebouw wordt een onmisbare schakel tussen één van de belangrijkste invalswegen ten noorden van Mechelen en het stadscentrum. Het gebouw zal in de toekomst als mobiliteitshub een belangrijke rol spelen in de bereikbaarheid van de stad”, aldus burgemeester Alexander Vandersmissen.

“Het moet daarnaast een echte landmark worden als je Mechelen binnenrijdt. Het gebouw zal naast parkeerplaatsen ook kantoren en een afhaalpunt voor postpakketten omvatten. Dat alles binnen een ambitieuze architectuur. Het wordt een gebouw dat makkelijk kan inspelen op toekomstige noden. Het gebouw is genomineerd voor de Publica Awards 2020, wat toch aantoont dat we hier niet spreken over een klassieke randparking”, klinkt het bij schepen van Stadsontwikkeling, Greet Geypen.

Archeologisch onderzoek

Daarna zal er binnen de omtrek van de secanspalenwand een bouwput van anderhalve meter diep uitgegraven worden zodat er vanaf oktober plaats gemaakt kan worden voor archeologisch onderzoek. Bij afronding van dit onderzoek kunnen de werken hervat worden en zal de bouwput verder uitgegraven worden tot aan het kelderniveau dat twee verdiepingen onder de grond zal bevatten.

Woon- en werkproject

Aansluitend op de realisatie van het project Keerdok, zal de ontwikkelaarsgroep Kairos-Montreal een woon- en werkproject voorzien aan het Rodekruisplein aan het Keerdok om mee antwoord te bieden op de groeiende bevolkingsprognoses in Mechelen.

Het parkeergebouw is een samenwerking tussen de stad Mechelen en het consortium Kairos – Montreal. POLO Architects, Archipelago en Vogt Landscape Architect werkten het toekomstgericht en sterk staaltje architectuur uit. De werken worden uitgevoerd door BAM Interbuild.

Investeerder Triginta sluit hierbij een erfpacht met betrekking tot het parkeergedeelte met de stad Mechelen voor een periode van 27 jaar. De retail- en kantoorruimte zullen worden verhuurd aan private partners.

“Een stad is nooit af, de vernieuwing mag nooit stilvallen. De start van de werken is goed nieuws voor Mechelen. Op termijn wordt deze plek één van onze pareltjes. Een plek waar wonen en werken samenkomen, met aandacht voor bereikbaarheid en gedurfde architectuur”, aldus Bart Somers, titelvoerend burgemeester en viceminister-president van de Vlaamse regering.

Follow Us
bottom of page